Grupa krwi jest kluczem do odpowiedniego funkcjonowania układu odpornościowego organizmu. W ciągłym pędzie i natłoku obowiązków wiele osób nie ma czasu zastanowić się, co właściwie oznacza jego grupa oraz jakie są potrzeby dietetyczne danej osoby. Czy grupa krwi faktycznie może wpływać na nasze zdrowie i potrzeby organizmu?
1. Trochę teorii
Grupy krwi zostały odkryte w 1901 roku przez austriackiego lekarza Karla Landsteinera. Zauważył on, że na krwinkach czerwonych występują dwa antygeny, które warunkują łączenie się ze sobą poszczególnych krwinek. Idąc w ślady uczonego i korzystając z przekazanej przez niego wiedzy, dwóch naukowców, Ludwik Hirszfeld i Emil von Dungernem, stworzyli podstawy nauki o grupach krwi. Im zawdzięczamy właśnie podział na symbole A, B, AB i 0. Oznaczenia zostały przyjęte przez wszystkie państwa na świecie w 1928 roku.
2. Dlaczego grupa krwi jest ważna?
Krew jest kluczem do odpowiedniego funkcjonowania układu odpornościowego organizmu. Kontroluje ataki wirusów, bakterii, infekcji, związków chemicznych, a nawet stresu i stanów, które mogą naruszyć układ immunologiczny człowieka. Układ ten określa więc, kto jest przyjacielem, a kto wrogiem naszego organizmu. Gdy do krwi przedostaną się obce antygeny np. bakterie, ich toksyny i obce białka, nasze komórki wytwarzają przeciwciała dla nieprzyjacielskich antygenów. Są więc potężnym mechanizmem obronnym.
3. Czy krew wpływa na nasz charakter?
Zwłaszcza w Japonii panuje przekonanie, że grupa krwi jest odpowiedzialna za kształtowanie osobowości człowieka. Jednym z prekursorów ich interpretowania pod kątem charakteru był japoński dziennikarz Masahiko Nomi. Wydał on łącznie ponad kilkadziesiąt publikacji, w których starał się udowodnić swoją teorię. Nauka badająca zależności między osobowością a grupą krwi nazywana jest hematopsychologią.
Zdaniem niektórych naukowców właściciele grupy krwi A są wrażliwi, obowiązkowi, sumienni i odpowiedzialni. Są również konserwatywni, lojalni i bardzo cierpliwi. Z drugiej strony potrafią być jednak spięci, uparci i trochę skryci, dlatego niechętnie zdradzają swoje uczucia. Osoby z grupą krwi B są z kolei kreatywne, elastyczne i optymistycznie nastawione do życia. Wszystko, za co się zabiorą, wykonują z dużą pasją. Nie mają również problemów z nawiązywaniem nowych kontaktów. Niestety uznawane są często także za osoby zapominalskie i nieodpowiedzialne. Kolejną grupą krwi jest ta z oznaczeniem AB. Osoby te cechuje racjonalność, pamiętliwość i zdystansowanie do świata i otaczającej ich rzeczywistości. Posiadają jednak niezwykły urok osobisty, dlatego cieszą się dużym zainteresowaniem i sympatią ze strony innych. Ostatnimi osobami są posiadacze grupy krwi 0. Prawdopodobnie jest to najstarsza grupa, którą posiadał człowiek pierwotny. Osoby mające grupę krwi 0 to urodzeni liderzy. Są bardzo pewni siebie i nie boją się podejmować ryzyka. Z drugiej jednak strony mogą być nieco aroganccy, nieczuli i próżni.
4. Cztery grupy krwi, cztery diety
O tym, że powinno się jeść zgodnie z zapotrzebowaniem własnej grupy krwi, słyszał już niemal każdy. Oczywiście są zwolennicy i przeciwnicy tej teorii. Dieta zgodna z grupą krwi zakłada, że zarówno zapotrzebowanie dietetyczne danej osoby, jak również tempo jej metabolizmu uzależnione jest od posiadanej grupy krwi.
Najstarszą z nich jest grupa krwi 0 – posiadał ją już prawdopodobnie człowiek pierwotny, zamieszkujący dzisiejsze tereny Azji ok. 40 tys. lat p.n.e. Osoby posiadające krew oznaczoną symbolem 0 muszą dostarczać organizmowi witamin z grupy B, które można znaleźć m.in. w mięsie. – Mięso jest wartościowym produktem bogatym w białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Spożycie wysokowartościowego białka sprzyja więc właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0. W tym przypadku szczególnie poleca się jedzenie czerwonego mięsa od producentów oferujących świeże i wysokiej jakości produkty – tłumaczy Piotr Laskowski, dyrektor marketingu i sprzedaży firmy JBB. Osoby z grupą krwi 0 powinny natomiast ograniczyć spożywanie m.in. zboża, nabiału i roślin strączkowych, które spowalniają metabolizm i mogą stać się przyczyną nadwagi. Podobne zalecenia trawienne mają osoby z grupą krwi B. Nie powinny one przechodzić na wegetarianizm, ponieważ produkty mięsne pomagają im w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Powinny ograniczyć z kolei spożywanie kukurydzy, roślin strączkowych orzeszków ziemnych i pszenicy, które zakłócają procesy trawienne i spowalniają metabolizm.
Innym przypadkiem są osoby posiadające grupę krwi A. Służy im m.in. dieta wegetariańska. Powinny więc pomyśleć o wprowadzeniu do jadłospisu olejów roślinnych, produktów sojowych oraz warzyw, które wzmagają skuteczność ich metabolizmu. Niewskazane jest u nich natomiast spożywanie nabiału, pszenicy i roślin strączkowych, zwłaszcza fasoli, która zaburza wydzielanie enzymów trawiennych. Podobnie jest również z osobami z grupą krwi AB. W ich diecie powinny dominować zielone warzywa, owoce morza oraz – w przeciwieństwie do grupy krwi A – produkty mleczne i tofu. Osoby posiadające tę grupę krwi, borykające się dodatkowo z nadwagą, powinny wyeliminować z diety kukurydzę, pszenicę, grykę oraz fasolkę.