17 października 2019

Lunch box – „must have” w plecaku ucznia

Drugie śniadanie to absolutny „must have”, który musi znaleźć się w plecaku ucznia. Najlepiej, aby zamiast słodkich batoników, cukierków czy drożdżówek to warzywa, owoce oraz pożywne przekąski stały się elementem szkolnego posiłku. W jaki sposób zachęcić dziecko do zjedzenia drugiego śniadania, aby nie wróciło wraz z plecakiem w nietkniętej formie? Musi być kolorowo i pysznie!

 

Lunchboxy z przegródkami w różnych odcieniach będą idealnym pomysłem do zaserwowania przekąsek. Kolorowy pojemnik to jednak tylko jeden z elementów, który może zachęcić pociechę do zjedzenia posiłku podczas szkolnej przerwy. Postaw przede wszystkim na urozmaicone i mniej konwencjonalne dania – placuszki, potworną kanapkę lub naleśniki ala ślimaczki. Taka odmieniona wersja przekąsek powinna przypaść do gustu małemu uczniowi. Sprawdź nasze szkolne przepisy!

 

1. Placuszki z polędwiczanką (czas przygotowania: 10 min)

 

Składniki:
• 200 g kiełbasy (np. polędwiczanki z warzywami od JBB Bałdyga)
• 20 dag pieczarek
• 20 dag żółtego sera
• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 jajka
• 1 szklanka przegotowanej wody
• 1 cebula
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• Natka pietruszki
• Sól i pieprz
• Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:
Cebulę, pieczarki, polędwiczankę i żółty ser pokrój w małe kawałki, dodaj resztę składników i wszystko razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Placuszki smaż na oleju, aż się zarumienią. Podaj z ulubioną sałatką.

 

2. Potworny lunchbox (czas przygotowania: 10 min)

 

Składniki:
• Filet wędzony (np. z indyka od JBB Bałdyga)
• Serek śmietankowy
• Papryka
• Czarne oliwki
• Ogórek
• Warzywa i owoce
• Chleb pełnoziarnisty
• Jajko ugotowane na twardo

 

Sposób przygotowania:
Kromki chleba posmaruj serkiem śmietankowym, a następnie włóż plasterek fileta wędzonego z indyka. Do środka możesz dodać także sałatę, plasterki zielonego ogórka i jajko – będzie smaczniej. Górę kanapki ozdób. Oczy zrób z ogórka, czarnej oliwki i serka śmietankowego. Buzię wykonaj z papryki, a zęby z fileta z indyka. Nie zapomnij o warzywach i owocach!

 

3. Naleśniki w lunchboxie (czas przygotowania: 30 min)

 

Składniki na naleśniki
• 1 szklanka mąki
• 2 jajka
• 1 szklanka mleka
• ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
• Szczypta soli
• Masło klarowane lub olej do smażenia

 

Dodatkowo:
• Szynka (np. biebrzówka Masarnia u Józefa od JBB Bałdyga)
• Serek śmietankowy
• Sałata
• Pomidorki cherry
• Winogrona

 

Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Miksuj na gładkie ciasto, dodaj roztopione masło lub olej roślinny i zmiksuj wszystko razem (lub wykorzystaj tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Naleśniki przewróć na drugą stronę, gdy spód będzie już ładnie zarumieniony i ścięty. Po wystygnięciu posmaruj je serkiem śmietankowym, nałóż liście sałaty i plasterki wędliny. Całość zwiń w rulon i pokrój w roladki o szerokości ok 2-3 cm.

 

 

Smacznego drugiego śniadania i szybkiego skończenia lekcji!

Galeria