9 czerwca 2017

Dlaczego warto jeść mięso?

Trend wegetariański, choć od wielu lat obecny w społeczeństwie, przeznaczony jest dla osób, które są w stanie skomponować zdrowe, zbilansowane posiłki, opierając się głównie na jarskich składnikach. A to niestety jest bardzo trudne.

 

Eksperci od żywienia są zgodni co do tego, że mięso jest niezwykle ważnym elementem codziennej diety. Jest ono świetnym źródłem cennego żelaza, którego nie znajdziemy w zwykłej codziennej porcji warzyw czy owoców. Co ważne, żelazo pochodzenia zwierzęcego (tzw. hemowe) zwiększa wchłanianie żelaza uzyskanego z roślin, obecnego głównie w warzywach zielonych i strączkowych (tzw. żelaza niehemowego).

 

Zaleca się zatem ich łączne spożywanie w jednym posiłku. Ponadto mięso jest bogate w fosfor, cynk, miedź, magnez i witaminy z grupy B. Te ostanie odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także przemiany metaboliczne białek, tłuszczów i węglowodanów. Jedzmy zatem mięso, ale nie rezygnujmy z warzyw i owoców. Tylko wtedy nasza dieta będzie pełnowartościowa.

 

Mięso jest uznawane też za doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Zawiera ono wszystkie niezbędne naszemu organizmowi aminokwasy, niezbędne do budowy tkanek. Stąd ryzykowne jest odstawienie mięsa w diecie dzieci, młodzieży czy kobiet w ciąży. Pamiętajmy również, że białko pochodzenia zwierzęcego jest znacznie lepiej przyswajalne niż białko roślinne.